Championnat Breton 2023 najaar

Championnat d' Automne AICEB najaar 2023

Foto's Josephine Floor

Championnat d’ Automne de l'AICEB 2023


Livorno, Italië, 27, 28 en 29 oktober 2023


Elk jaar organiseert de AICEB een Championnat en deze keer in samenwerking met de Italiaanse Epagneul Breton Club. Nederland was aanwezig met een team, naast nog 10 andere landen. 

Een Championnat in het najaar is heel wat anders dan in het voorjaar. Het is nu echt gericht op de praktische jacht en er lopen dan ook twee officiële geweren mee om het wild te schieten nadat er een punt gemaakt is en de fazant opvliegt. Patrijs werd niet geschoten. Als patrijs was voorgestaan, werd er een zogenaamd ‘koud’ apport gedaan met een eerder geschoten fazant.

Daarnaast moesten de honden die een kwalificatie hadden behaald aan het eind van de dag een water apport laten zien. Daarbij werd er mét schot een eend in het water gegooid, die de hond moest apporteren.

Geen sinecure als je bovendien het lastige terrein zag waar de honden in moesten lopen. Soms sterk de heuvel op (ook voorjager en keurmeesters) om daarna weer heuvelafwaarts te gaan. Hoge begroeiing met af en toe wat kalere stukken waarin wat struiken stonden.

Het is praktische jacht dus af en toe werd er zelfs van wind af gejaagd hoewel men dat zoveel mogelijk probeerde te beperken. Lange smalle stukken afgewisseld met korte brede stukken. Een mooi maar lastig terrein. Alleen op terrein no. 1 kon de hond wat meer veld nemen, omdat het vrij breed was, maar dan weer wel met greppeltjes ertussen; dus je moest goed uitkijken waar je liep.

Als keurmeester hadden wij Eric Mulders afgevaardigd om te keuren en hij heeft dat met beide handen aangenomen. Gerda Mulders heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt als aspirant-keurmeester om beide dagen met een keurmeester mee te lopen. 

DE WEDSTRIJD

De volgende dag begon met de presentatie van de teams. Altijd een bijzonder moment om daar op het podium te staan als vertegenwoordiger van je land. Daarna vertrokken we naar de velden. Er waren drie groepen van 12 honden en de loting was de avond tevoren gedaan.

Door omstandigheden was de samenstelling van ons team niet geworden wat we voor ogen hadden, maar Thomas Hart heeft zich enorm sportief opgesteld en er voor gezorgd, dat we er toch stonden met een representatief team. Het is helaas niet gelukt om tot een kwalificatie te komen. Ofwel, omdat er geen wild was of de hond was nét iets te snel van start bij het apport; en dat mag nu eenmaal niet. En zo waren er soms onverwachte omstandigheden waardoor het gewoon niet lukte. Bij heel veel honden ging er wel iets mis.

Ik heb van één hond een prachtige loop gezien. Op een lang smal stuk was het lastig jagen met een draaiende wind, maar de hond  ging heel vlot van start en deed het slim en kwam na zo’n 7 minuten op rechts ineens overtuigend tot staan. De voorjager loopt naar de hond en er volgt een kort coulé. De geweren zijn ook mee gelopen en de fazant vliegt op en wordt geschoten. Hij valt zo’n 30 m voor de hond in het veld en op commando haalt de hond de fazant. Daarna herhaalt zich dit nogmaals en krijgt de hond in deze groep uiteindelijk een 1e U met CACT. Het betrof Neo del vino fino uit het Spaanse team van Rafael Díaz Ferrer voorgejaagd door Emiliano Rodríguez.

Een hond die met passie joeg, maar geen enkel stukje oversloeg, de kantjes goed meenam en speelde op de wind die in dat stuk verdraaid lastig was. De begroeiing was hoog, maar niet zo hoog dat je de hond niet meer kon zien. Het koppie zat er mooi op en af en toe sprong hij over een struikje heen alsof het er niet was; geen moment van vertraging, maar vasthoudend aan het tempo waarmee hij begonnen was. Het was prachtig om te zien. Het water apport was voor deze hond ook geen probleem.

Aan het eind van de dag heeft Neo nog een barrage gelopen tegen Speed van de Moerwegel die ook een 1e U had gekregen met CACT. De barrage bleef onbeslist en het CACIT werd niet gegeven. (foto onder)


Aansluitend volgde de uitslag en Italië heeft dit keer als team gewonnen, maar wel heel bijzonder was, dat Theo Misseghers van het Belgische team met Speed van de Moerwegel, voorgejaagd door Luis Fuentes, individueel als eerste eindigde. 

Al met al heb ik weer genoten van deze dagen in Italië.

EXTERIEUR

Het Championnat start altijd met een exterieurkeuring op de dag voorafgaand aan de wedstrijd.

Sinds enkele jaren wordt de ontwikkeling van de Breton op het gebied van exterieur  bijgehouden in een database op basis van de bevindingen bij deze exterieurkeuringen. Zo kan er op internationaal niveau gekeken worden naar de ontwikkelingen binnen het ras met als doel om zo dicht mogelijk bij het ideaal te komen van een mooie Breton, die ook nog een sterke en goed jachthond kan zijn.

Dan hebben we het over het type, de hoogte, hoofd en gebit, ruglijn, voor- en achterhand, vacht, beweging en het karakter van de hond. Voor elk van deze punten werd een formulier ingevuld en ingeleverd bij het secretariaat van de AICEB. Daar is een analyse uitgekomen waarin men de zwakke en sterke punten aantoont.

Hoewel voorheen de hoogte van de hond een punt van aandacht was heeft zich dat nu verlegd naar het hoofd, het gebit en de allures van de hond. Ook een matige achterhand en een afwijkende vacht werd soms opgemerkt. Ongelooflijk belangrijk om dit allemaal goed bij te houden zodat we in de fokkerij weten waar op gelet moet worden.

Daarnaast is er ook zeker gekeken naar de werkkwaliteiten van de Bretonnen en ook daar werd een formulier voor ingevuld. De keurmeesters hebben over het algemeen zeer goed jagende honden gezien met veel jachtpassie. Zeker gezien het moeilijke terrein dat bestond uit ruigtes, hoge begroeiing en struikgewas dat afgewisseld werd met bomen en soms hoge heuvels. Smalle stroken met begroeiing aan de randen waar de fazanten maar al te graag zaten. Moeilijk om dan een fazant of patrijs vast te zetten in deze velden. Waar het regelmatig fout ging was de africhting. Het inspringen op het schot, maar ook met het apport ging het regelmatig niet goed.

Alle opmerkingen zijn verzameld en in een grafiek gezet, om de ontwikkelingen te volgen.

Puireste de l’Ardour

Milk de la Source aux Perdrix

Individueel resultaat

1e plaats voor België Speed van de Moerwegel van Theo Misseghers, voorgejaagd door Luis Fuentes. (foto)

2e plaats Italië met Eskobar del Garincos van Alessandro Innocenti tevens de voorjager.

3e plaats Spanje met Neo del vino fino van Rafael Díaz Ferrer voorgejaagd door Emiliano Rodriguez


Beste teef van de wedstrijd:

Menta de los Manchones uit Portugal van Paulino Martins voorgejaagd door Nuno Santos


Tekst en foto's Josephine Floor

De volledige uitslag met vooral voor het Belgische team een prachtig individueel resultaat!


Team resultaat

1e plaats Italië met 28 punten

2e plaats Portugal met 19 punten

3e plaats Spanje met 16 punten

4e plaats Griekenland met 14 punten